Avelsmål

Avelsmål

 

Starshine Ferrets har länge närt en dröm om att föda upp illrar, men inte vilka illrar som heslt , utan illrar vi själva skulle vilja köpa. Även om vi fortfarande är en noviser vad gäller illerkunskap, har vi alla fortfarande haft iller tillräckligt länge för att veta vad vi vill ha.

 

Starshine ferrets vill även passa på att poängtera att bara för att en iller kommer ifrån ett annat land är det inte entydigt med att den på något vis är bättre än vad vi har här i Sverige. Alla länder har sina egna problem med sjukdomar, kort livslängd och olika defekter, många gånger ser populationen betydligt sämre ut än den svenska.  Anledningen till att vi från början valt att importera är helt enkelt för att det har varit lättare för oss att hitta vad vi söker efter utomlands. Vi har ett ganska så stort kontaktnät runt om i Europa vilket underlättar det hela betydligt.

 

Jag fick ganska så tidigt lära mig att aldrig lita på uppfödaren, hos de uppfödare jag kontaktade fick jag självfallet höra om hur bra linjerna var och att där inte fanns några som helsta sjukdomar eller andra defekter i linjerna. Men lite egen efterforskning och kontakt med opartiska illerägare och uppfödare i de länderna visade mig en helt annan sida som gjorde att jag i princip sprang skrikandes därifrån. Därefter blev jag ännu mera kritisk och har de senaste åren haft stor nytta utav de kontakter jag har i mina efterforskningar samt även fått lära mig att det inte finns några perfekta linjer och att avel inte bara är svart och vitt, utan gråskaligt. Ett avelsdjur som är perfekt ur mitt persdpektiv behöver inte alls vara det ur en annan uppfödares och vice versa. Allt beror på hur ens målsättning ser ut samt efter vilka kriterier varje parning planeras.

 

Krav vi ställer på avelsdjuren:

 

* Ren viltfärgad linje

* Fri från teckningar

* Endast korthårsillrar i släkten

* Bra sjukdomshistorik

* Hög medellivslängd

* Bra kroppsbyggnad; muskulös, kompakt, brett huvud

* Sundt utseende; spänstig, smidig, glansig och välmående päls, klara och   alerta ögon

* Endast uppvuxen på en naturlig kost

* Ett mer vilttypat temperamet

 

Att finna en iller som uppfyller dessa krav har inte varit helt lätt, men som det ser ut i dagsläget är vi nöjda med det vi har, och vi hoppas att de kommer visa sig vara en bra utgångspunkt för vår framtida avel.

Vi är medvetna om att det kan komma att bli svårt att finna nya avelsdjur som uppfyller alla krav, därför är det möjligt att vi i framtiden kan komma att kompromissa, och använda djur som inte helt uppfyller våra krav, förutsatt att individen besitter andra egenskaper som väger upp bristerna.

 

Sedan har vi det här med avelsmål… det finns nog inget sätt att formulera oss på som gör att avelsmålen låter annorlunda än någon annans. Vi vill självklart föda upp långlivade och friska illrar, och hjälpa till att höja medellivslängden på dessa djur, men om vi lyckas, ja det får tiden utvisa då det inte är något man gör över en natt. Under tiden kommer vi att försöka avla fram sunda, glada, intelligenta, aktiva individer, med ett vilttypat utseende och ett lite tuffare temperament än den klassiske soffliggande tamillern. Förutom hälsan, kommer vi lägga stor vikt vid kroppsbyggnaden, och försöka bevara det naturliga hos illern.